După cum îi spune şi numele: Pantocrator – A-tot-ţiitorul, Aşezământul se vrea a fi un loc ospitalier pentru tineri, în care fiecare să-şi găsească un loc al său, unde mulţi tineri îşi vor găsi refugiul în căutarea lor de sens şi speranţă.

Sigla Asezamantului: Pelicanul este un simbol al Mântuitorului folosit destul de timpuriu, atât în Răsărit cât şi în Apus şi semnifică atotputernicia jertfei lui Hristos. În creştinism Dumnezeu e răstignit; drumul către înviere trece prin cruce. Pelicanul care îşi străpunge pieptul pentru ca din sângele său să-şi hrănească fiii şi să le dea viaţă, Îl simbolizează pe Hristos, care pe toate le ţine şi le mântuieşte prin jertfa Sa. Pe lângă simbolul patimii Mântuitorului, care are conotaţie euharistică (Sângele Lui a curs pentru viaţa lumii), pelicanul simbolizează de asemenea şi sfâşierea fără durere a Învăţătorului care transmite ucenicilor destoinici cunoştinţe atât de aprofundate încât fac parte din fiinţa Sa. De aceea cuvântul Său este unul care mântuieşte, căci este „rupt” chiar din fiinţa Sa şi astfel are putere multă.
Ocrotitori şi îndrumători pe cale ai Aşezământului sunt Sfântul Ioan Teologul, Ucenicul cel iubit şi Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena, iar sărbătoarea care exprimă cel mai bine atotputernicia lui Hristos – Pantocrator este Schimbarea la Faţă.






miercuri, 29 aprilie 2015

Sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman

sursa: http://basilica.ro/sarbatoare-duhovniceasca-la-manastirea-pantocrator-din-draganesti-vlasca-judeul-teleorman-106261.html

În Duminica a III-a după Paşti, numită şi a Mironosiţelor, astăzi, 26 aprilie 2015, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, a fost săvârşită slujba de sfinţire a altarului de vară cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului.Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului și de delegatul Patriarhului României, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
 Cu această ocazie, Preasfinţitul Episcop-vicar Ieronim Sinaitul a adus de la Reşedinţa Patriarhală cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu un fragment din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur la care peste cei 6000 de credincioşi prezenţi la eveniment s-au putut închina.
 În cadrul Sfintei Liturghii oficiată în Altarul sfințit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelul de urmat al femeilor mironosiţe: „Cine sunt aceste Femei Mironosiţe? Sunt cele mai vrednice. Maria, mama lui Iosif şi Iacov, Maria Magdalena, Salomeea, Maria, mama lui Ioan Marcu Evanghelistul, toate acestea au fost nedespărţite de Mântuitorul Iisus Hristos, ca şi Ioana şi Suzana şi toate cele ce erau cu ele. Acestea, cu adevărat au arătat ce demnitate capătă femeia prin Mântuitorul Iisus Hristos”.
 La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a oferit părinţilor slujitori ai mănăstirii ordine şi distincţii bisericeşti pentru activitatea misionară desfăşurată la acest aşezământ monahal, precum şi persoanelor care s-au implicat în efectuarea lucrărilor de la aşezământ: „Am avut mare bucurie astăzi, ca venind aici, să vă împărtăşesc binecuvântarea şi dragostea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să întâlnesc o mulţime mare de credincioşi care s-au rugat într-un gând şi au răbdat lungimea slujbelor noastre tradiţionale ortodoxe, dar care au primit cu generozitate lumina şi căldura soarelui. Avem bucuria aceasta deosebită a împreună rugăciunii de aici, a eforturilor care s-au făcut ca această mănăstire să fie din ce în ce mai frumoasă şi mai primitoare. După ridicarea paraclisului de alături, iată, pentru credincioşii care vin în vremuri prielnice s-a ridicat acest altar de vară unde se poate oficia Sfânta Liturghie şi pot participa în mod numeros credincioşi cât de mulţi”.
 Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Galaction a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a fi aduse în mijlocul credincioşilor din judeţul Teleorman racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi ierarhilor prezenţi pentru slujirea la acest eveniment important din viaţa mănăstirii: „Este bine ştiut din înţelepciunea poporului nostru creştin că unirea face puterea. Într-adevăr, unirea în cuget şi în credinţă a făcut posibilă ridicarea acestei mănăstiri şi două evenimente deosebite: anul trecut, la începutul lunii mai, târnosirea paraclisului bisericuţei închinate Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, iar anul acesta, târnosirea altarului de vară cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. Îl socotim ca pe cel dintâi important eveniment legat de anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii în biserică astăzi şi anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al tuturor mari îndrumători de suflete din eparhii”.
 Mănăstirea Pantocrator adăposteşte un fragment din moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena.
 La sărbătoare de azi a mănăstirii au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de stat, dar şi personalităţi de seamă.Lucrările la Mănăstirea Pantocrator au început în urmă cu doi ani. Complexul monahal va cuprinde și o biserică mare, închinată Sfântului Ioan Evanghelistul, care la momentul de faţă se află în construcţie.
Răspunsurile la slujbe au fost date de cunoscuta Corală Armonia, din Arhiepiscopia Tomisului.
 
 
 
 

Un comentariu: