După cum îi spune şi numele: Pantocrator – A-tot-ţiitorul, Aşezământul se vrea a fi un loc ospitalier pentru tineri, în care fiecare să-şi găsească un loc al său, unde mulţi tineri îşi vor găsi refugiul în căutarea lor de sens şi speranţă.

Sigla Asezamantului: Pelicanul este un simbol al Mântuitorului folosit destul de timpuriu, atât în Răsărit cât şi în Apus şi semnifică atotputernicia jertfei lui Hristos. În creştinism Dumnezeu e răstignit; drumul către înviere trece prin cruce. Pelicanul care îşi străpunge pieptul pentru ca din sângele său să-şi hrănească fiii şi să le dea viaţă, Îl simbolizează pe Hristos, care pe toate le ţine şi le mântuieşte prin jertfa Sa. Pe lângă simbolul patimii Mântuitorului, care are conotaţie euharistică (Sângele Lui a curs pentru viaţa lumii), pelicanul simbolizează de asemenea şi sfâşierea fără durere a Învăţătorului care transmite ucenicilor destoinici cunoştinţe atât de aprofundate încât fac parte din fiinţa Sa. De aceea cuvântul Său este unul care mântuieşte, căci este „rupt” chiar din fiinţa Sa şi astfel are putere multă.
Ocrotitori şi îndrumători pe cale ai Aşezământului sunt Sfântul Ioan Teologul, Ucenicul cel iubit şi Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena, iar sărbătoarea care exprimă cel mai bine atotputernicia lui Hristos – Pantocrator este Schimbarea la Faţă.






luni, 10 septembrie 2012

Punerea pietrei de temelie a altarului inchinat Atotputerniciei divine








         Ieri, 9 septembrie, la sarbatoarea Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, PS Galaction, a savarsit slujba punerii pietrei de temelie si a sfintirii locului viitorului altar inchinat Schimbarii la Fata a Domnului, urmata de slujba Sfintei Liturghii. La eveniment au participat cateva sute de oameni si un sobor mare de preoti si diaconi. Imagini de la eveniment vor fi transmise la emisiunea Universul credintei pe TVR1, duminica viitoare.
         Schimbarea la Faţă a Mântuitorului nostru este sărbătoarea care exprimă cel mai bine aspectul spiritualităţii Comunităţii Pantocrator. Momentul Schimbării la Faţă a lui Iisus este momentul descoperirii atotputerniciei Lui, momentul în care vechile profeţii se împlinesc în El şi-L mărturisesc ca fiind Adevăratul Mesia. Este momentul în care se descoperă ca Pantocrator, Stăpânul a toate. Schimbarea la Faţă este anticiparea Crucii, căci prin moartea Sa, Hristos pe toate le-a umplut de lumină. Schimbarea la Faţă este vestirea viitoarei preaslăviri a lui Hristos pe Cruce. Este anunţul sosirii „ceasului Său”. Lumina în care S-a îmbrăcat Domnul la Schimbarea la Faţă, este, după cuvântul Sfântului Grigorie Palama, Lumina necreată spre dobândirea căreia trebuie să aspire toate nevoinţele noastre. Lumina orbitoare a Taborului, albul strălucitor al veşmintelor Domnului, norul luminos care-L învăluie pe Iisus iar pe Apostoli îi face să se arunce la pământ de teamă, sunt tot atâtea manifestări ale prezenţei Duhului, semne ale bunăvoirii Tatălui în Fiul Său Cel iubit. Scopul Comunităţii este acela de a deveni un loc al schimbării, al găsirii propriului drum, al dobândirii Luminii necreate – acest dor de veacuri al isihaştilor. De aceea este şi un loc de misiune, un loc în care Hristos Se descoperă în slava Sa. Pentru acest motiv trebuie să-L vestim la toată lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu