După cum îi spune şi numele: Pantocrator – A-tot-ţiitorul, Aşezământul se vrea a fi un loc ospitalier pentru tineri, în care fiecare să-şi găsească un loc al său, unde mulţi tineri îşi vor găsi refugiul în căutarea lor de sens şi speranţă.

Sigla Asezamantului: Pelicanul este un simbol al Mântuitorului folosit destul de timpuriu, atât în Răsărit cât şi în Apus şi semnifică atotputernicia jertfei lui Hristos. În creştinism Dumnezeu e răstignit; drumul către înviere trece prin cruce. Pelicanul care îşi străpunge pieptul pentru ca din sângele său să-şi hrănească fiii şi să le dea viaţă, Îl simbolizează pe Hristos, care pe toate le ţine şi le mântuieşte prin jertfa Sa. Pe lângă simbolul patimii Mântuitorului, care are conotaţie euharistică (Sângele Lui a curs pentru viaţa lumii), pelicanul simbolizează de asemenea şi sfâşierea fără durere a Învăţătorului care transmite ucenicilor destoinici cunoştinţe atât de aprofundate încât fac parte din fiinţa Sa. De aceea cuvântul Său este unul care mântuieşte, căci este „rupt” chiar din fiinţa Sa şi astfel are putere multă.
Ocrotitori şi îndrumători pe cale ai Aşezământului sunt Sfântul Ioan Teologul, Ucenicul cel iubit şi Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena, iar sărbătoarea care exprimă cel mai bine atotputernicia lui Hristos – Pantocrator este Schimbarea la Faţă.






duminică, 6 mai 2012

Sfintirea Manastirii Tiganesti Teleorman



              Astazi, Manastirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe din comuna Tiganesti, Teleorman, a fost sfintita de un sobor de ierarhi din care au facut parte: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, inconjurati de preoti, diaconi si cateva mii de credinciosi. Inceputa in anul 2004, Manastirea Tiganesti, este singura manastire finalizata din Teleorman. Saptamana trecuta manastirea si-a sarbatorit ocrotitorul, pe Sf. Mc. Gheorghe, purtatorul de biruinta, bucuria hramului fiind dublata de aducerea in procesiune a moastelor Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul de la Manastirea Bistrita, Valcea.
            PF Daniel, Patriarhul BOR, a trimis o Scrisoare catre clerul si credinciosii Bisericii din Alexandria in care vorbeste despre ritualul sfintirii bisericii. Avandu-l ocrotitor pe Sf. Ioan Teologul, mi-au miscat sufletul mai ales aceste cuvinte: "Iubirea lui Hristos mai tare decât ura vrăjmaşilor credinţei şi decât teama de moarte este iubirea smerită, milostivă şi atotputernică a lui Dumnezeu. Această iubire este împărtăşită prin Sfântul Duh martirilor, pentru a se arăta în ei puterea Crucii şi a Învierii lui Hristos. Legătura spirituală dintre jertfa lui Hristos pe Cruce, jertfa Sa euharistică din Sfântul Altar şi jertfa sau dăruirea de sine a sfinţilor mărturisitori şi martiri, exprimată simbolic în ritualul sfinţirii bisericii ortodoxe, este scoasă în evidenţă de Sfântul Ioan Evanghelistul şi Teologul în cartea Apocalipsei: „Am văzut sub altar (jertfelnic) sufletele celor înjunghiaţi pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia pe care au dat-o (...) Aceştia sunt cei ce vin din strâmtorarea cea mare şi au spălat veşmintele lor şi le-au făcut albe în sângele Mielului. Pentru aceea sunt înaintea tronului lui Dumnezeu, şi Îi slujesc ziua şi noaptea în templul Lui, şi Cel ce şade pe tron îi va adăposti în cortul Său” (Apocalipsa 6, 9 şi 7, 14-15).
             Au fost momente cu adevarat inaltatoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu